ISSN 1302-0099 | e-ISSN 2146-7153
The Relationship Between Perinatal Depressiın, Anxiety, And Sexist Beliefs [Turkish J Clin Psy]
Turkish J Clin Psy. Ahead of Print: KPD-67366 | DOI: 10.5505/kpd.2025.67366

The Relationship Between Perinatal Depressiın, Anxiety, And Sexist Beliefs

İmran Gökçen Yılmaz-Karaman1, Tuğçe Gündüz1, Hale Kocabacak1, Melih Velipaşaoğlu2, Cennet Yastıbaş-Kaçar3, Blanca Bolea-Alamanac4
1Department Of Psychiatry, Faculty Of Medicine, Eskişehir Osmangazi University, Eskişehir, Türkiye
2Perinatology Unit, Department Of Obstetrics And Gynecology, Faculty Of Medicine, Eskişehir Osmangazi University, Eskişehir, Türkiye
3Faculty Of Humanities And Social Sciences, Psychology Department, Adana Alparslan Türkeş Science And Technology University, Adana, Türkiye
4Department Of Psychiatry, University Of Toronto, Toronto, Canada; Women’s College Hospital, Toronto, Canada

INTRODUCTION: Exposure to sexism is negatively associated with women's mental health. On the other hand, there is limited research in the literature on sexism and mental health during pregnancy. This study aimed to investigate the relationship between common mental disorders during pregnancy, such as depression and anxiety, and sexist beliefs.


METHODS: For this scope, 170 pregnant women over 18 were contacted. All participants completed information forms measuring sociodemographic and clinical characteristics, the Tilburg Pregnancy Distress Scale, the Multidimensional Scale of Perceived Social Support, the Hospital Anxiety and Depression Scale, and the Ambivalent Sexism Inventory. The correlation coefficient was calculated for the relationships between variables. Two separate hierarchical regression models were tested to determine the predictors of depression and anxiety.

RESULTS: Depression and anxiety had different characteristics in terms of predictive variables. Consistent with the literature, negative affect, partner involvement, and perceived social support significantly predict both depression and anxiety. Negative affect and partner involvement are factors of the Tilburg Pregnancy Distress Scale. However, there is no common predictive variable other than those three. In addition to this common triad, internalized hostile sexism significantly predicts depression. Moreover, low education and health problems related to pregnancy are significant variables in predicting only anxiety levels but not depression. In this respect, the findings show that there are variables that predict prenatal depression and anxiety in common, as well as different predictors of these two mental health problems observed in the perinatal period.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Hostile sexist beliefs of pregnant women are not associated with anxiety but predict perinatal depression.

Keywords: pregnancy, women’s mental health, perinatal depression, sexism, gender discrimination

Perinatal Depresyon, Anksiyete ve Cinsiyetçi İnançlar Arasındaki İlişki

İmran Gökçen Yılmaz-Karaman1, Tuğçe Gündüz1, Hale Kocabacak1, Melih Velipaşaoğlu2, Cennet Yastıbaş-Kaçar3, Blanca Bolea-Alamanac4
1Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Psikiyatri Anabilim Dalı, Eskişehir, Türkiye
2Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı, Eskişehir, Türkiye
3Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi, İnsan Ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Psikoloji Bölümü, Adana, Türkiye
4Toronto Üniversitesi, Kadın Koleji Hastanesi, Psikiyatri Anabilim Dalı, Toronto, Canada

GİRİŞ ve AMAÇ: Cinsiyet ayrımcılığına maruz kalmanın kadınların ruh sağlığı ile olumsuz ilişkisi olduğu bilinmektedir. Öte yandan, literatürde gebelik sırasında cinsiyetçilik ve ruh sağlığı üzerine sınırlı araştırma bulunmaktadır. Bu çalışmada, depresyon ve anksiyete gibi gebelikte yaygın görülen ruhsal bozukluklar ile cinsiyetçi inançlar arasındaki ilişkiyi araştırmak amaçlanmıştır.

YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu kapsamda, 18 yaş üstü 170 gebe kadınla iletişime geçilmiştir. Tüm katılımcılar sosyo-demografik ve klinik özellikleri ölçen bilgi formu, Tilburg Gebelik Sıkıntısı Ölçeği, Algılanan Sosyal Desteğin Çok Boyutlu Ölçeği, Hastane Kaygı ve Depresyon Ölçeği, Ambivalent Cinsiyetçilik Envanteri'nden oluşan bir ölçek bataryasını doldurmuşlardır. Değişkenlerin birbirleri arasındaki ilişkileri belirlemek için korelasyon katsayıları hesaplanmıştır. Depresyon ve anksiyetenin yordayıcılarının tespit edilebilmesi için ise iki ayrı hiyerarşik regresyon modeli test edilmiştir.
BULGULAR: Sonuçlar, depresyon ve anksiyetenin, farklı yordayıcıları olduğunu göstermektedir. Literatürle tutarlı olarak; olumsuz duygulanım, partner katılımı ve algılanan sosyal destek hem depresyonu hem de anksiyeteyi anlamlı şekilde yordamaktadır. Olumsuz duygulanım ve partner katılımı Tilburg Gebelik Sıkıntısı Ölçeği'nin faktörleridir. Ancak bu üçü dışında ortak bir yordayıcı değişken bulunmamaktadır. Bu ortak üçlüye ek olarak, düşmanca cinsiyetçilik depresyonu anlamlı şekilde yordamaktadır. Ayrıca, düşük eğitim ve gebelikle ilişkili sağlık sorunları depresyon üzerinde anlamlı yordayıcı etkisi bulunmamaktadır fakat anksiyetenin bu ikisi tarafından anlamlı düzeyde yordandığı görülmektedir. Bu bağlamda bulgular, perinatal dönemde gözlenen depresyon ve anksiyeteyi yordayan ortak değişkenler olduğu gibi, farklı yordayıcılarının da olduğunu göstermektedir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Gebe kadınların düşmanca cinsiyetçi tutumları anksiyeteyle ilişkili değildir ancak perinatal depresyon üzerinde yordayıcı gücü bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler: gebelik, kadınların ruh sağlığı, perinatal depresyon, cinsiyetçilik, cinsiyet ayrımcılığı

Corresponding Author: Tuğçe Gündüz, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
 (59 accesses)
 (5 downloaded)
LookUs & Online Makale