ISSN 1302-0099 | e-ISSN 2146-7153
Inhalant Abuse and Dependence: Epidemiology, High Risk Groups and Necessity for Prevention Studies [J Clin Psy]
J Clin Psy. 1999; 2(3): 189-196

Inhalant Abuse and Dependence: Epidemiology, High Risk Groups and Necessity for Prevention Studies

Burhanettin Kaya1, Erkan ÖZCAN1
Yrd. Doç. Dr., İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabiiim Dalı, MALATYA

It is easy to obtain inhalants, because they are used in many products, which are cheap and sold freely everywhere. Inhalant abuse and dependence are common among children and adolescents and may lead to dependencies of illicit drugs in adulthood. So, it is important both to diagnose and to treat inhalant related disorders. Prevention studies are necessary, too. We tried to review the limited number of literature about mostly the prevalence, high-risk groups, and prevention studies of inhalant abuse and dependence.

Keywords: Key Words: Inhalant abuse, inhalant dependence, epidemiology, high risk groups, prevention.

Uçucu Bağımlılığı ve Kötüye Kullanımı: Epidemiyoloji, Risk Grupları ve Önleme Programlarının Gerekliliği

Burhanettin Kaya1, Erkan ÖZCAN1
Yrd. Doç. Dr., İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabiiim Dalı, MALATYA

Uçucuların günlük yaşamda sık kullanılan birçok maddenin içeriğinde bulunması, her yerde satılabilmesi ve ucuz olması bu maddelere ulaşmayı kolaylaştırmaktadır. Uçucu kötüye kullanımının ve bağımlılığının özellikle erken yaşta başlaması, çocuk ve ergenlerde daha sık görülmesi ve erişkinlik döneminde daha ağır bağımlılık türlerine geçişte bir basamak niteliği taşıması bu bozuklukların önemini arttırmaktadır. Bu durum uçucu kullanımı ile ilişkili bozuklukların tanınması, tedavisi ve özellikle önlemeye yönelik çalışmaların gerekliliğini ve önemini göstermektedir. Bu yazıda uçucu madde kötüye kullanımı ve bağımlılığı daha çok yaygınlık, risk grupları ve önleme çalışmalarını içeren sınırlı kaynaklar çerçevesinde gözden geçirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Anahtar Sözcükler: Uçucu kötüye kullanımı, uçucu bağımlılığı, epidemiyoloji, risk gruplan, önleme.

Burhanettin Kaya, Erkan ÖZCAN. Inhalant Abuse and Dependence: Epidemiology, High Risk Groups and Necessity for Prevention Studies. J Clin Psy. 1999; 2(3): 189-196
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale