ISSN 1302-0099 | e-ISSN 2146-7153
Rapid effect of eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) in treatment of psychogenic vomiting: Case report (tur) [J Clin Psy]
J Clin Psy. 2020; 23(1): 106-110 | DOI: 10.5505/kpd.2020.00821

Rapid effect of eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) in treatment of psychogenic vomiting: Case report (tur)

İbrahim Gündoğmuş1, Mikail Burak Aydın1, Dilek Sarı2, Alişan Burak Yaşar3
1Department of Psychiatry, Health Science University, Gülhane Training and Research Hospital, Ankara, Turkey
2Department of Psychiatry, Sultan Abdulhamid Han Training and Research Hospital, İstanbul, Turkey
3Department of Psychiatry, Marmara University, Pendik Training and Research Hospital, İstanbul, Turkey

Psychogenic vomiting is an uncommon medical condition that usually occurs with severe and recurrent vomiting without an underlying organic cause. Although various pharmacological and therapeutic methods have been tried in the treatment of this condition, there is no clear treatment method. Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) can be considered a good treatment alternative if there is a traumatic event in the underlying formation of psychogenic vomiting. To the best of our knowledge, there are no cases of efficacy of EMDR in psychogenic vomiting in the literature. The aim of the present case was to investigate the clinical usefulness of EMDR due to the presence of traumatic memories which may be associated with the symptom of psychogenic vomiting. As a result; as seen in our case, it should be considered that EMDR may be a treatment alternative in cases with psychogenic vomiting of traumatic origin.

Keywords: Psychogenic vomiting, EMDR, psychotherapy

Psikojenik kusma tedavisinde göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme (EMDR)’nin hızlı etkinliği: Olgu sunumu (tur)

İbrahim Gündoğmuş1, Mikail Burak Aydın1, Dilek Sarı2, Alişan Burak Yaşar3
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Psikiyatri Kliniği, Ankara
2Sultan Abdulhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Psikiyatri Kliniği İstanbul
3Marmara Üniversitesi, Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Psikiyatri Kliniği İstanbul

Psikojenik kusma, altta yatan bir organik neden olmadan genellikle şiddetli ve tekrarlayan kusma ile ortaya çıkan nadir bir tıbbi durumdur. Bu durumun tedavisinde çeşitli farmakolojik ve terapötik yöntemler denenmiş olmasına rağmen, açık bir tedavi yöntemi yoktur. Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR), psikojenik kusma oluşumunda altta yatan olumsuz bir deneyim varsa, iyi bir tedavi alternatifi olarak kabul edilebilir. Bildiğimiz kadarıyla, yazında psikojenik kusmada EMDR'nin etkinliğini gösteren bir bildiri bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, psikojenik kusma ile ilişkili olabilecek olumsuz deneyim olması durumunda EMDR'nin klinik yararlılığını araştırmaktır. Sonuç olarak; olgumuzda görüldüğü gibi, travmatik kaynaklı psikojenik kusma olgularında EMDR bir tedavi alternatifi olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Psikojenik kusma, EMDR, psikoterapi

İbrahim Gündoğmuş, Mikail Burak Aydın, Dilek Sarı, Alişan Burak Yaşar. Rapid effect of eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) in treatment of psychogenic vomiting: Case report (tur). J Clin Psy. 2020; 23(1): 106-110

Corresponding Author: İbrahim Gündoğmuş, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale