ISSN 1302-0099 | e-ISSN 2146-7153
Factors Affecting Quality of Life and Hopelessness Levels of Patients with Intravitreal Injection [Turkish J Clin Psy]
Turkish J Clin Psy. Ahead of Print: KPD-36043 | DOI: 10.5505/kpd.2024.36043

Factors Affecting Quality of Life and Hopelessness Levels of Patients with Intravitreal Injection

Esra Karabulut1, Havva Gezgin Yazıcı1, Saadet Gültekin Irgat2
1Kutahya Health Sciences University, Faculty of Health Sciences, Department of Psychiatric Nursing, Kutahya, Turkiye
2Kutahya Health Sciences University, Faculty of Medicine, Department of Ophthalmology, Kutahya, Turkiye

INTRODUCTION: This study aimed to analyse the quality of life, level of hopelessness and factors affecting patients receiving intravitreal injections.
METHODS: This descriptive and cross-sectional study was conducted between 18.08.2022 and 10.10.2022 with 268 patients in Turkiye. Data were collected with the Personal Information Form, Beck Hopelessness Scale (BHS) and SF-36 Quality of Life Scale. T-test, one-way analysis of variance (ANOVA) and post hoc (Tukey, LSD) analyses were used to analyse the differences in scale levels according to the descriptive characteristics of the patients.
RESULTS: 54.1% of the patients were receiving intravitreal injection treatment for diabetic retinopathy, 28.4% for age-related macular degeneration and 17.5% for branch retinal vein occlusion. The total mean BHS score was 11.45±2.71. Physical pain seems to affect the quality of life the most.
DISCUSSION AND CONCLUSION: This is the first study investigating hopelessness and quality of life in intravitreal injection patients. Hopelessness level of the patients was moderate. The lowest quality of life was found in the emotional role subscale. Age, gender, occupation, educational status and reason for intraocular injections affect the quality of life.

Keywords: Hopelessness, intravitreal injection, patient, quality of life

İntravitreal Enjeksiyon Uygulanan Hastaların Yaşam Kalitesi ve Umutsuzluk Düzeylerini Etkileyen Faktörler

Esra Karabulut1, Havva Gezgin Yazıcı1, Saadet Gültekin Irgat2
1Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı, Kütahya, Türkiye
2Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Kütahya, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı intravitreal enjeksiyon alan hastaların yaşam kalitesini, umutsuzluk düzeylerini ve etkileyen faktörleri analiz etmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu tanımlayıcı ve kesitsel çalışma 18.08.2022 ile 10.10.2022 tarihleri arasında Türkiye'de 268 hasta ile gerçekleştirildi. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Beck Umutsuzluk Ölçeği (BUÖ) ve SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ile toplanmıştır. Hastaların tanımlayıcı özelliklerine göre ölçek düzeylerindeki farklılıkları analiz etmek için t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve post hoc (Tukey, LSD) analizleri kullanılmıştır.
BULGULAR: Hastaların %54,1'i diyabetik retinopati, %28,4'ü yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve %17,5'i retinal ven dal tıkanıklığı nedeniyle intravitreal enjeksiyon tedavisi almaktadır. Toplam ortalama BUÖ skoru 11,45±2,71’dir. Yaşam kalitesini en çok fiziksel ağrı etkilemektedir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışma intravitreal enjeksiyon hastalarında umutsuzluk ve yaşam kalitesini araştıran ilk çalışmadır. Hastaların umutsuzluk düzeyi orta düzeydeydi. En düşük yaşam kalitesi duygusal rol alt ölçeğinde bulunmuştur. Yaş, cinsiyet, meslek, eğitim durumu ve göz içi enjeksiyon tedavisinin nedeni yaşam kalitesini etkilemektedir.

Anahtar Kelimeler: Umutsuzluk, intravitreal enjeksiyon, hasta, yaşam kalitesi



Corresponding Author: Esra Karabulut, Türkiye
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale