INTRODUCTION: The aim of the study is to investigate how social media addiction affects orthorexia nervosa through obsessive compulsive symptoms. The mediator role of obsessive compulsive symptoms in the relationship between social media addiction and orthorexia nervosa was examined.
METHODS: Participants consisted of 268 female and 53 male undergraduate students, totalling 321. The age of participants ranged between 18 and 30, and mean age is 21.78±2.29. Personal information form, social media addiction scale, Padua inventory and Ortho-11 were administered to the participants. Descriptive statistics, reliability analysis, and correlation analysis conducted in SPSS 24 and mediation analysis was performed by Process plug-in with model 4.
RESULTS: Results of the study revealed that there is a significant positive relationship between orthorexia nervosa tendency and obsessive-compulsive symptoms. Also, there is a positive correlation between social media addiction and obsessive-compulsive symptoms. The findings of mediation analysis showed that social media addiction increases an individual's orthorexia nervosa tendency through obsessive compulsive symptoms. The findings indicate that obsessive-compulsive symptoms significantly mediate the relationship between social media addiction and orthorexia nervosa.
DISCUSSION AND CONCLUSION: This study suggests that social media addiction indirectly influences orthorexic tendencies through the development of obsessive-compulsive symptoms, highlighting the importance of addressing both social media use and obsessive-compulsive symptoms in interventions.
GİRİŞ ve AMAÇ: Çalışmanın amacı, sosyal medya bağımlılığının obsesif kompulsif belirtiler aracılığıyla ortoreksiya nervozayı nasıl etkilediğini araştırmaktır. Sosyal medya bağımlılığı ile ortoreksiya nervoza arasındaki ilişkide obsesif kompulsif belirtilerin aracı rolü incelenmiştir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Katılımcılar 268 kadın ve 53 erkek olmak üzere toplam 321 lisans öğrencisinden oluşmaktadır. Katılımcıların yaşları 18 ile 30 arasında değişmektedir ve yaş ortalaması 21.78±2.29'dur. Katılımcılara kişisel bilgi formu, sosyal medya bağımlılığı ölçeği, Padua envanteri ve Ortho-11 uygulanmıştır. Tanımlayıcı istatistikler, güvenilirlik analizi ve korelasyon analizi SPSS 24 programında, aracılık analizi ise Process eklentisi ile model 4 kullanılarak gerçekleştirilmiştir.
BULGULAR: Çalışmanın sonuçları ortoreksiya nervoza eğilimi ile obsesif-kompulsif belirtiler arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, sosyal medya bağımlılığı ile obsesif-kompulsif belirtiler arasında pozitif bir ilişki vardır. Aracılık analizi bulguları, sosyal medya bağımlılığının obsesif kompulsif belirtiler aracılığıyla bireyin ortoreksiya nervoza eğilimini artırdığını göstermiştir. Bulgular, obsesif kompulsif belirtilerin sosyal medya bağımlılığı ile ortoreksiya nervoza arasındaki ilişkiye tam aracılık ettiğini göstermektedir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışma, sosyal medya bağımlılığının obsesif-kompulsif semptomların gelişimi yoluyla ortoreksik eğilimleri dolaylı olarak etkilediğini öne sürmekte ve müdahalelerde hem sosyal medya kullanımının hem de obsesif-kompulsif semptomların ele alınmasının önemini vurgulamaktadır.