ISSN 1302-0099 | e-ISSN 2146-7153
Revision study of psychological disorders inventory for adolescents (PDIA)-II: Personality disorders form and prevalance of personality disorders (tur) [Turkish J Clin Psy]
Turkish J Clin Psy. 2019; 22(2): 206-218 | DOI: 10.5505/kpd.2019.33154

Revision study of psychological disorders inventory for adolescents (PDIA)-II: Personality disorders form and prevalance of personality disorders (tur)

Yıldız Bilge1, Yusuf Bilge2
1University of Health Sciences, Faculty of Life Sciences, Psychology Department
2Istanbul Sabahattin Zaim University, Department Of Psychology

INTRODUCTION: This study aims to conduct validity and reliability studies of the Inventory of Psychological Disorders for Adolescents-Personality Disorders Form (PDIA-PDF), which were created by using the original Inventory of Psychological Disorders For Adolescents (PDIA).
METHODS: The study consisted of a sample group of 827 high school and university students, including 539 female (71.7%) and 234 male (28.3%) aged 13-24 (19.17±2.66) years. Test-retest reliability was also examined in 41 participants. It was also analyzed significance between item averages of top 27% and bottom 27% groups using corrected item-total correlation and t-test. In the context of convergent validity, it were applied together EPBE-PBF to a sample group of 78 persons Minnesota Multiphasic Personality Inventory-Personality Disorders (MMPI-PD), to a sample group of 103 Personality Belief Questionnaire-Turkish Short Form (PBQ-TSF) and to a sample group of 44 The Structured Clinical Interview for DSM-III Axis II Disorders (SCID-II).
RESULTS: In the reliability study, the Cronbach’s alpha for the total scale was 0.77 and for subscales, it was between 0.70 and 0.87. It was also found that item-total correlations for each subscale were higher than 0.30. Correlation coefficient values for test-retest reliability were between 0.65 and 0.92. In the convergent validity analyzes, thePearson’s correlation values varied between 0.17 and 0.78. As PDIA-PDF is an inventory with profile index such as MMPI, to examine the factor structure, each subscale was subjected to exploratory factor analysis in accordance with Varimax rotation in itself. In our study, the frequency of personality disorders was also examined and the proportions of the participants over 2 standard deviations of the subscale averages were calculated.
DISCUSSION AND CONCLUSION: It is seen that PDIA-PDF is a valid and reliable scale according to the validity reliability analyzes performed thirdly after the original study and first revision study. In addition, the prevalance of personality disorders in our study ranged from 2.54% to 5.56% and these findings are similar to those in the literature.

Keywords: Personality disorders, Psychological Disorders Inventory for Adolescents-Personality Disorders Form (PDIA-PDF), DSM-5, adolescence, validity, reliability, prevalance

Ergenler için psikolojik bozukluklar envanteri’nin (EPBE) revizyon çalışması-II: Kişilik bozuklukları formu ve kişilik bozuklukları görülme sıklığı (tur)

Yıldız Bilge1, Yusuf Bilge2
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Yaşam Bilimleri Fakültesi, Psikoloji Bölümü
2İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Psikoloji Bölümü

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışma özgün form olan Ergenler için Psikolojik Bozukluklar Envanterinin (EPBE) maddeleri kullanılarak oluşturulan Ergenler için Psikolojik Bozukluklar Envanteri-Kişilik Bozuklukları Formunun (EPBE-KBF) geçerlilik ve güvenilirlik çalışmalarının yapılmasını amaçlamaktadır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışma 13-24 (19.17±2.66) yaşları aralığındaki 539’u kız (%71.7), 234’ü erkek (%28.3) olmak üzere 827 kişilik ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan bir örneklem grubuyla gerçekleştirilmiştir. Test-tekrar test güvenilirliği için 41 öğrenciye uygulama yapılmıştır. Ayrıca düzeltilmiş madde-toplam korelasyonu ve t testi kullanılarak üst %27 ile alt %27’lik grupların madde ortalamaları arasındaki farkların anlamlılığı analiz edilmiştir. Yakınsak geçerlilik kapsamında 78 kişilik bir örneklem grubuna Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri–Kişilik Bozuklukları (MMPI-KB), 103 kişilik bir örneklem grubuna Kişilik İnanç Ölçeği-Türkçe Kısa Form (KİÖ-TKF) ve 44 kişilik bir örneklem grubuna DSM-III-R Eksen II Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme (SCID-II)ölçekleri EPBE-KBF ile birlikte uygulanmıştır.
BULGULAR: Yapılan güvenilirlik analizinde, toplam ölçek için Cronbach alfa değerinin 0.77 ve alt ölçekler için 0.70-0.87 arasında olduğu saptanmıştır. Bütün alt ölçek maddelerinin madde toplam madde korelasyonları 0.30 üzerinde bulunmuştur. Test-tekrar test analizinde korelasyon katsayıları 0.65-0.92 arasındadır. Yakınsak geçerlilik analizlerinde elde edilen korelasyon katsayıları 0.17-0.78 arasında değişmektedir. EPBE-KBF, MMPI gibi profil indeksli bir ölçek olduğu için her bir alt ölçek, kendi içinde Varimax döndürmesine göre temel bileşenler analizine tabi tutulmuştur. Çalışmamızda ayrıca kişilik bozuklukları sıklıkları da incelenmiş ve alt ölçek ortalamalarının 2 standart sapma üzerinde yer alan katılımcıların oranları hesaplanmıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Özgün çalışma ve ilk revizyon çalışmasından sonra üçüncü kez yapılmış olan geçerlilik güvenilirlik analizlerine göre EPBE-KBF’nin geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu görülmektedir. Ayrıca çalışmamızda kişilik bozuklukları sıklık oranları %2.54 ila %5.56 arasında değişmektedir ve elde edilen sıklık oranları literatürdeki çalışmalarla benzerlik göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: Kişilik bozuklukları, Ergenler için Psikolojik Bozukluklar Envanteri-Kişilik Bozuklukları Formu (EPBE-KBF), DSM-5, ergenlik, geçerlilik, güvenilirlik, yaygınlık

Corresponding Author: Yıldız Bilge, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
 (60 accesses)
 (2443 downloaded)
LookUs & Online Makale