ISSN 1302-0099 | e-ISSN 2146-7153
Evaluation of intimate partner violence victims and perpetrators: A sample from Turkey [Turkish J Clin Psy]
Turkish J Clin Psy. 2024; 27(4): 263-272 | DOI: 10.5505/kpd.2024.47529

Evaluation of intimate partner violence victims and perpetrators: A sample from Turkey

Omer Tokgozlu1, Kerem Sehlikoglu2, Turgay Bork3, Abdurrahim Turkoglu3
1The Council Of Forensic Medicine, Igdir Branch Office Of The Council Of Forensic Medicine, Igdir, Turkey
2Adiyaman University, Faculty Of Medicine, Department Of Forensic Medicine, Adiyaman, Turkey
3Firat University, Faculty Of Medicine, Department Of Forensic Medicine, Elazig, Turkey

INTRODUCTION: Intimate partner violence (IPV) refers to behaviours such as physical, psychological or sexual harm that occur in close or romantic relationships. The main objectives of this study are to describe the characteristics of IPV victims and perpetrators in Turkey, to elucidate the causes and risk factors associated with IPV, and to discuss the data obtained with similar studies.
METHODS: The study population comprised IPV cases who had consented to participate between February 2019 and June 2020 in the emergency department and forensic medicine clinic. The study was prospective and informed consent was obtained from people who wanted to participate. The IPV victims' medical records were recorded on a questionnaire form prepared by the researchers.
RESULTS: 311 cases were prospectively reviewed. Among the victims of violence, 277 (89.1%) were female and 34 (10.9%) were male. Physical violence emerged as the primary manifestation of IPV, accounting for 98.4% of reported incidents between partners. Jealousy (38.6%) and economic factors (37.6%) were identified as the most common triggers. Of the victims, 204 (65.6%) cases acknowledge this circumstance when exposed to IPV. As the level of education of the victim increases, violence due to jealousy and family factors was observed. The rate of exposure to economic violence was found to be high among women with low income levels.
DISCUSSION AND CONCLUSION: It was thought that increasing the level of education of female victims of violence, promoting awareness of violence, fully integrating them into the workforce and thereby securing a sustainable economic income can significantly reduce the incidence of IPV and its acceptance. The study suggests that the widespread implementation of psychological support practices, including premarital education programmes and family counselling focused on addressing issues related to jealousy, holds the potential for substantial benefits in reducing IPV.

Keywords: Intimate partner violence, domestic violence, physical violence, risk factors, sexual violence, perpetrators.

Yakın partner şiddeti mağdurları ve faillerinin değerlendirilmesi: Türkiye'den bir örneklem

Omer Tokgozlu1, Kerem Sehlikoglu2, Turgay Bork3, Abdurrahim Turkoglu3
1Adli Tıp Kurumu, Iğdır Adli Tıp Şube Müdürlüğü, Iğdır, Türkiye.
2Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi, Adli Tıp Anabilim Dalı, Adıyaman, Türkiye
3Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi, Adli Tıp Anabilim Dalı, Elazığ, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Yakın partner şiddeti (YPŞ), yakın veya romantik ilişkilerde meydana gelen fiziksel, psikolojik veya cinsel zarar verme gibi davranışları ifade eder. Bu çalışmanın temel amaçları, Türkiye'deki YPŞ mağdurlarının ve faillerinin özelliklerini tanımlamak, YPŞ ile ilişkili nedenleri ve risk faktörlerini aydınlatmak ve elde edilen verileri benzer çalışmalarla tartışmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Acil servis ve adli tıp kliniğine Şubat 2019 - Haziran 2020 tarihleri arasında başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden YPŞ olguları çalışmaya dahil edildi. Çalışma prospektiftir ve katılmak isteyen kişilerden bilgilendirilmiş onam alındı. YPŞ mağdurlarının muayene kayıtları araştırmacılar tarafından hazırlanan bir anket formuna kaydedildi.
BULGULAR: 311 olgu prospektif olarak incelendi. Olguların 277’si (89.1%) kadın ve 34’ü (10.9%) erkekti. Fiziksel şiddet, YPŞ'nin birincil çeşidi olarak ortaya çıkmakta ve partnerler arasında rapor edilen olayların %98,4'ünü oluşturmaktadır. Kıskançlık (%38,6) ve ekonomik faktörler (%37,6) en yaygın tetikleyiciler olarak tespit edildi. Mağdurların 204'ünün (%65,6) YPŞ’e maruz kaldıklarında bu durumu kabul ettikleri anlaşıldı. Mağdurun eğitim düzeyi arttıkça kıskançlık ve ailevi faktörlere bağlı şiddetin arttığı görüldü. Gelir düzeyi düşük olan kadınlar arasında ekonomik şiddete maruz kalma oranı yüksek bulundu.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Şiddet mağduru kadınların eğitim seviyesinin yükseltilmesi, şiddete karşı farkındalıklarının artırılması, iş gücüne tam olarak entegre edilmeleri ve böylece sürdürülebilir bir ekonomik gelir elde etmelerinin sağlanması, YPŞ'nin görülme sıklığını ve kabulünü önemli ölçüde azaltabileceği düşünüldü. Bu çalışma, evlilik öncesi eğitim programları ve kıskançlıkla ilgili sorunları ele almaya odaklanan aile danışmanlığı da dahil olmak üzere psikolojik destek uygulamalarının yaygın bir şekilde uygulanmasının, YPŞ'nin azaltılmasında önemli faydalar sağlama potansiyeline sahip olduğunu önermektedir.

Anahtar Kelimeler: Yakın partner şiddeti, aile içi şiddet, fiziksel şiddet, risk faktörleri, cinsel şiddet, failler.

Corresponding Author: Kerem Sehlikoglu, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
 (50 accesses)
 (44 downloaded)
LookUs & Online Makale