ISSN 1302-0099 | e-ISSN 2146-7153
Turkish Journal of Clinical Psychiatry
The Relationshıp Between Depersonalizatıon/Derealızation Symptoms and Metacognitions In Patients With Panic Disorder [Turkish J Clin Psy]
Turkish J Clin Psy. Ahead of Print: KPD-97345 | DOI: 10.5505/kpd.2025.97345

The Relationshıp Between Depersonalizatıon/Derealızation Symptoms and Metacognitions In Patients With Panic Disorder

Erdem Uysal, Talha Ağaç, RAMAZAN KONKAN
Department of Psychiatry, University of Health Sciences, Bagcilar Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey.

INTRODUCTION: The objective of this study was to examine whether the presence of Depersonalisation/Derealisation symptoms in individuals with panic disorder is associated with metacognitive differences, the frequency with which these individuals experience dissociative symptoms outside of attacks, and the relationship between metacognitions and the severity of panic disorder symptoms.
METHODS: The SCID-5 was utilized to assess the patient cohort, with the patient group diagnosed with panic disorder by the DSM-V diagnostic criteria. Patients exhibiting comorbid psychiatric disorders were excluded. Subsequently, the Panic Disorder Severity Scale was administered to the patient group, while the Metacognitions Scale-30 and the Dissociative Experiences Scale were administered to both the patient and control groups. The Panic Disorder Severity Scale, the Metacognition Questionnaire-30, and the Dissociative Experiences Scale were employed to assess the severity of panic disorder, evaluate metacognitive functions, and screen for dissociative symptoms.
RESULTS: The study included 58 panic disorder patients and 61 healthy volunteers. In patients with panic disorder, more elevated scores were got in the Metacognition Questionnaire-30, particularly in the subscales measuring the need to control thoughts and the perception of uncontrollability and danger. Patients demonstrated statistically significant more elevated scores on all scales of the Dissociative Experiences Scale. A statistically significant difference was observed in the DES subscales of depersonalization/derealization and absorption between the patient group with and without Depersonalisation/Derealisation manisfestation.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Although patients with panic disorder exhibited metacognitive contrasts, no statistically significant difference was found between those with and without Depersonalisation/Derealisation. This suggests that the Cognitive Attentional Syndrome may be responsible for the onset of panic attacks. These patients tend to exhibit more severe symptoms. The use of metacognitive therapy may prove beneficial for patients exhibiting these symptoms who demonstrate a somewhat diminished response to conventional cognitive behavioral therapy.

Keywords: Metacognition, Panic Disorder, Depersonalization, Cognitive Attentional Syndrome.

Panı̇k Bozukluğu Olan Hastalarda Depersonalı̇zasyon/ Derealı̇zasyon Belı̇rtı̇lerı̇ İle Üstbı̇lı̇şler Arasındakı̇ İlı̇şkı̇

Erdem Uysal, Talha Ağaç, RAMAZAN KONKAN
Psikiyatri Kliniği, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Panik bozukluğu olan bireylerde depersonalizasyon/derealizasyon semptomlarının varlığının üstbilişsel farklılıklarla ilişkili olup olmadığını, bu bireylerin ataklar dışında dissosiyatif semptomlar yaşama sıklığını ve üstbilişler ile panik bozukluğu semptomlarının şiddeti arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Hasta grubuna SCID-5 uygulanarak DSM-V tanı kriterlerine göre Panik bozukluğu olan hasta grubu dahil edilmiştir. Komorbid psikiyatrik bozukluğu olanlar dışlanmıştır. Ardından hasta grubuna Panik Bozukluk Şiddet Ölçeği ve hem hasta hem kontrol grubuna Üstbilişler Ölçeği-30 ve Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği uygulanmıştır. Panik Bozukluğu Şiddet Ölçeği, Üstbilişler Ölçeği-30 ve Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği panik bozukluğunun şiddetini değerlendirmek, üstbilişsel işlevleri değerlendirmek ve dissosiyatif belirtileri taramak için kullanılmıştır.
BULGULAR: Çalışmaya 58 Panik bozukluk hastası ve 61 sağlıklı gönüllü dahil edilmiştir. Panik bozukluğu olan hastalarda, Üstbilişler Ölçeği-30’da, özellikle düşünceleri kontrol etme ihtiyacı ile kontrol edilemezlik ve tehlike algısını ölçen alt ölçeklerde daha yüksek puanlar elde edilmiştir. Hastalar Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği'nin tüm ölçeklerinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek puanlar göstermiştir. depersonalizasyon/derealizasyon manisfestasyonu olan ve olmayan hasta grubu arasında Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği'nin depersonalizasyon/derealizasyon ve absorpsiyon alt ölçeklerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Panik bozukluğu olan hastalar üstbilişsel farklılıklar sergilemelerine rağmen, depersonalizasyon/derealizasyon olan ve olmayanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bu durum, panik atakların başlamasından Bilişsel Dikkat Kilitlenmesi Sendromunun sorumlu olabileceğini düşündürmektedir. Bu hastalar daha şiddetli semptomlar sergileme eğilimindedir. Üstbilişsel terapinin kullanımı, geleneksel bilişsel davranışçı terapiye bir miktar daha az yanıt veren bu hastalar için faydalı olabilir.

Anahtar Kelimeler: Üstbiliş, Panik Bozukluk, Depersonalizasyon, Bilişsel Dikkat Kilitlenmesi Sendromu.

Corresponding Author: Talha Ağaç, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale