ISSN 1302-0099 | e-ISSN 2146-7153
Turkish Journal of Clinical Psychiatry
How Does Anxiety Disorder Diagnosis Affect Emotion Recognition, Empathy and Social Responsiveness in Adolescence? [Turkish J Clin Psy]
Turkish J Clin Psy. Ahead of Print: KPD-80557 | DOI: 10.5505/kpd.2025.80557

How Does Anxiety Disorder Diagnosis Affect Emotion Recognition, Empathy and Social Responsiveness in Adolescence?

Burcu Yıldırım Budak1, Funda Gümüştaş2, Neşe Perdahlı Fiş3
1Department of Child and Adolescent Psychiatry, Istanbul Medeniyet University, Goztepe Prof. Dr. Suleyman Yalcin City Hospital, Turkey
2Department of Child and Adolescent Psychiatry, Istanbul Okan University Hospital, Turkey
3Department of Child and Adolescent Psychiatry, Marmara University Faculty of Medicine, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: We aimed to evaluate the association between the existence of an anxiety disorder (AD) diagnosis in adolescents and social cognition skills such as emotion recognition, empathy and social responsiveness and to compare the results with healthy control group (CG). The second aim of study was to compare the factors affecting social cognition skills in adolescents with ADs with CG.
METHODS: Psychiatric assessments and diagnoses were evaluated by clinical interview based on DSM-5 and Kiddie-schedule for affective disorders and schizophrenia-present and lifetime version-Turkish Adaptation(K-SADS-PL-T). Wechsler Intelligence Scale for Children-Revised(WISC-R) and Diagnostic Analysis of Nonverbal Accuracy (DANVA) was applied to the participants. Sociodemographic form, Social Responsiveness Scale (SRS), Griffith Empathy Measure(GEM), Strengths and Diffuculties Questionnaire(SDQ), KA-SI Empathic Tendency Scale (KA-SI ETS) were used.
RESULTS: 87 admissions in total were examined for our study. 58 (66.6 %) of the admissions were cases with AD and 29 (33.3%) were the control group. AD group consisted of 34 female adolescents (58.6 %), whereas control group consisted of 17 female adolescents (58.6 %). The average age was 14.06±2.12 (years) and 13.51±2.23 (years), respectively. The adolescents with AD had significantly higher social responsiveness problem scores than the CG after adjusting hyperactivity levels but no difference was found between the two groups in terms of empathy level and emotion recognition. Hyperactivity, peer and social responsiveness problems were negatively correlated with cognitive empathy. In hierarchical regression analysis, hyperactivity symptoms had a positive relationship and cognitive empathy had a negative relationship social responsiveness problems. The significant relationship between AD status and social responsiveness did not continue when hyperactivity and cognitive empathy added to the regression analysis in step 2.
DISCUSSION AND CONCLUSION: There has been a impairment in social responsiveness in the presence of the AD. It was found that this impairment occurs when anxiety disorder is accompanied by both hyperactivity and low cognitive empathy.

Keywords: Anxiety disorders, face emotion recognition, empathy, social responsiveness, adolescent.

Kaygı Bozukluğu Tanısı Ergenlerde Duygu Tanıma, Empati ve Sosyal Karşılıklılığı Nasıl Etkiler?

Burcu Yıldırım Budak1, Funda Gümüştaş2, Neşe Perdahlı Fiş3
1İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Türkiye
2İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Türkiye
3Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Ergenlerde kaygı bozukluğu (KB) tanısının varlığı ile duygu tanıma, empati ve sosyal karşılıklılık gibi sosyal biliş becerileri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek ve sonuçları sağlıklı kontrol grubu (KG) ile karşılaştırmayı amaçladık. Araştırmanın ikinci amacı KB’si olan ergenlerde sosyal biliş becerilerini etkileyen faktörleri KG ile karşılaştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Psikiyatrik değerlendirmeler ve tanılar, DSM-5’e dayalı klinik görüşme ve Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli-Türkçe Uyarlaması (ÇDŞG-ŞY-T) ile ele alındı. Katılımcılara Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği-Revize (WISC-R) ve Sözel Olmayan İfadelerin Tanısal Analizi (SİFTA) uygulandı. Sosyodemografik form, Sosyal Cevaplılık Ölçeği (SCÖ), Griffith Empati Ölçeği, Güçler ve Güçlükler Anketi (GGA), KA-Sİ Empatik Eğilim Ölçeği (KA-Si EEÖ) kullanıldı.
BULGULAR: Çalışmamızda toplam 87 başvuru incelendi. Başvuruların 58'i (%66.6) KB vakalarıydı. KB grubu 34 kız ergen (%58.6), kontrol grubu ise 17 kız ergenden (%58.6) oluşmaktaydı. Yaş ortalamaları sırasıyla 14.06±2.12 (yıl) ve 13.51±2.23 (yıl) idi. KB olan ergenler, hiperaktivite düzeyleri düzeltildikten sonra KG'den anlamlı derecede daha yüksek sosyal karşılıklılık sorun puanlarına sahipti fakat iki grup arasında empati düzeyi ve duygu tanıma açısından herhangi bir farklılık saptanmadı. Hiperaktivite, akran ve sosyal karşılıklılık sorunları bilişsel empati ile negatif korelasyon gösterdi. Hiyerarşik regresyon analizinde, hiperaktivite semptomları ile sosyal karşılıklılık sorunları arasında pozitif bir ilişki; bilişsel empati ile negatif bir ilişki bulundu. Regresyon analizine 2.adımda hiperaktivite ve bilişsel empati eklendiğinde, KB ile sosyal karşılıklılık arasındaki anlamlı ilişki devam etmedi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Kaygı bozukluğu varlığında sosyal karşılıklılıkta bozulma olduğu görülmüştür. Bu bozulmanın, kaygı bozukluğuna hem hiperaktivite hem de düşük düzey bilişsel empati eşlik ettğinde meydana geldiği bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler: Kaygı bozuklukları, yüz duygu tanıma, empati, sosyal karşılıklılık, ergen.

Corresponding Author: Burcu Yıldırım Budak, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale