ISSN 1302-0099 | e-ISSN 2146-7153
Diagnostic Differentiation of Asperger's Syndrome and High Functioning Autism [J Clin Psy]
J Clin Psy. 2000; 3(2): 102-110

Diagnostic Differentiation of Asperger's Syndrome and High Functioning Autism

Özgür YORBIK1, Hakan ERMAN2, Teoman SÖHMEN3
1Uz. Dr GATA Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı,
2Uz. Dr., İmge Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Danışma Merkezi, ANKARA
3Prof. Dr., GATA Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı

This article reviews current diagnostic concepts and criteria and some controversial diagnostic issues of high functioning autism and Asperger syndrome. Autistic disorder and Asperger's syndrome were reviewed according to diagnostic differentiation. Qualitative abnormalities in reciprocal social interaction, restricted, repetitive, and stereotyped patterns of behaviour, interest of activities are symptoms of both of them. According to DSM-IV and ICD-10 most important distinction between Asperger's syndrome and high functioning autism is that there is no clinically significant delay in language and cognitive development in Asperger's syndrome. Some authors emphasize that motor delay, clumsiness, and special interests, which are prominent in Asperger's syndrome, may be helpful in differential diagnosis. It is unclear whether Asperger's syndrome and high functioning autism describe different categories or not. There are very few studies evaluated differences between Aspergeds syndrome and autism in a systematic manner and the co-occurrence of the features in these disorders. Some difficulties in differential diagnosis between Asperger's syndrome and high functioning autism are reported in the literature. For that reason more reliable criteria are needed.

Keywords: Key Words: Asperger's syndrome, high functioning autism, diagnosis.

Asperger Sendromu ve Yüksek Fonksiyonlu Otizmin Tanısal Ayırımı

Özgür YORBIK1, Hakan ERMAN2, Teoman SÖHMEN3
1Uz. Dr GATA Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı,
2Uz. Dr., İmge Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Danışma Merkezi, ANKARA
3Prof. Dr., GATA Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı

Bu yazıda yüksek fonksiyonlu otistik bozukluk ile Asperger sendromunun bugünkü tanı ölçütleri ile birbirinden ayrılmasının tartışılması amaçlanmıştır. Otistik bozukluk ile Asperger sendro- munu ayırıcı tanı yönünden ele alan yazın gözden geçirildi. Toplumsal etkileşimde nitel bozulma; davranış, ilgi ve etkinliklerde sınırlı, basmakalıp ve yineleyici örüntüler her iki bozukluğun da belirtisidir. DSM-IV ve ICD-tO'a göre Asperger sendromu ile otizm arasındaki en önemli fark, Asperger sendromunda klinik olarak önemli dil veya bilişsel gelişmede gecikmenin olmamasıdır. Bazı yazarlar Asperger sendromunda motor işlevlerin belirgin olarak daha geç kazanılmasının, beceriksizliğin ve özel ilgilerin ayırıcı tanıda yardımcı olabileceğini vurgulamaktadır. Asperger sendromu ve yüksek fonksiyonlu otizmin farklı iki kavram olup olmadıkları açık değildir. Bu bozuklukların arasındaki farklılıkları ve birlikte olan özellikleri sistematik bir biçimde değerlendiren çok az çalışma vardır. Yazında Asperger sendromu ve yüksek fonksiyonlu otistik bozukluğun ayırıcı tanısının yapılmasında güçlük çekildiği bildirilmektedir. Bu nedenle daha güvenilir tanı ölçütlerine ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Anahtar Sözcükler: Asperger sendromu, yüksek fonksiyonlu otizm, tanı.

Özgür YORBIK, Hakan ERMAN, Teoman SÖHMEN. Diagnostic Differentiation of Asperger's Syndrome and High Functioning Autism. J Clin Psy. 2000; 3(2): 102-110
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale