ISSN 1302-0099 | e-ISSN 2146-7153
Treatment with eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) for an adolescent patient with comorbidty of attention deficit hyperactivity disorder (tur) [J Clin Psy]
J Clin Psy. 2020; 23(1): 116-120 | DOI: 10.5505/kpd.2020.19327

Treatment with eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) for an adolescent patient with comorbidty of attention deficit hyperactivity disorder (tur)

Hüsna Kaan, Ali Karayağmurlu, Nusret Soylu
Child and Adolescent Psychiatrist, Istanbul University, Istanbul Medical Faculty, İstanbul, Turkey

Eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) is an effective treatment method used in posttraumatic stress disorder that combines well-knownelements of the different approaches such as psychodynamic, cognitive, behavioral and client-centered approach. Posttraumatic stress disorder (PTSD) can be seen with neurodevelopmental disorders such as Attention Deficit Hyperactivity Disorder and Intellectual Disability and may be difficult to treat in the presence of comorbidity. In this paper, it will be discussed how to successfully treat with EMDR a 16-year-old male patient with the diagnosis of ADHD and Borderline Mental Capacity who had been sexually abused by his two friends six years ago and had symptoms of PTSD such as, flashcbacks, nightmares and not enjoying life.

Keywords: EMDR, Adolescent, Posttraumatic Stress Disorder, ADHD

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu komorbiditesi olan ergen bir hastanın göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işlemleme (EMDR) yöntemiyle tedavisi (tur)

Hüsna Kaan, Ali Karayağmurlu, Nusret Soylu
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, İstanbul

Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (Eye Movement Desensitization and Reprocessing-EMDR) tekniği psikodinamik, bilişsel, davranışçı ve danışan merkezli yaklaşımlar gibi iyi bilinen farklı yaklaşımların öğelerini içeren Travma Sonrası Stres Bozukluğunda kullanılan etkili bir tedavi yöntemidir. Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ve Zihinsel Yetersizlik gibi nörogelişimsel bozukluklarla birlikte görülebilmekte ve eştanı varlığında tedavisi zorlaşabilmektedir. Bu yazıda altı sene önce iki arkadaşının tacizine uğramış ve olaydan beş sene sonra kendisinde olayları tekrar hatırlama, kabus görme, keyif alamama gibi TSSB belirtileri ortaya çıkan DEHB ve Sınırda Mental Kapasite tanılarıyla takip edilen 16 yaşında bir erkek olgunun EMDR ile tedavisi tartışılacaktır.

Anahtar Kelimeler: EMDR, Ergen, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, DEHB

Hüsna Kaan, Ali Karayağmurlu, Nusret Soylu. Treatment with eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) for an adolescent patient with comorbidty of attention deficit hyperactivity disorder (tur). J Clin Psy. 2020; 23(1): 116-120

Corresponding Author: Hüsna Kaan, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale